S.S.S

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

Elekronik sınava giren adaylar hangi alandaki soruları çözecekler?

“M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” “D1” “D” “C1” “C” ve “F” sınıflarından herhangi birinden sürücü belgesi almak üzere Elektronik sınava girecek olan adaylar; 12 İlk Yardım,23 Trafik ve Çevre Bilgisi, 9 Motor ve Araç Tekniği ve 6 Trafik Adabı sorusundan sorumlu olacaktır. 

Sınavda hiçbir yanlış cevabınız doğru yanıtlarınızı etkilemez. Toplam yapılan doğru sayısı önemlidir. Toplamda 35 doğru cevap (70 puan), başarılı sayılmanıza yetecektir. Sınav süresi 50 dakikadır.

 

B Sınıfı ehliyetim var, motosiklet ehliyeti de almak istiyorum. Hangi sınavlardan sorumluyum?

Herhangi bir sınıf ehliyeti olan aday, almak istediği ehliyet sınıfının uygulama derslerine katılır. Yalnızca uygulama sınavından sorumludur. Teorik sınavdan muaf tutulur. 

 

Ehliyetimi almadan, sürücü kursundan aldığım sürücü sertifikasıyla araç kullanabilir miyim?

Hayır. Nüfus Müdürlüğüne başvurup sürücü belgenizi (ehliyet) aldıktan sonra araç kullanabilirsiniz.

 

Herhangi bir sınavda başarısız olduğumda kaç defa sınava girme hakkım var?

Elektronik sınava 4 kez, Uygulama sınavına da 4 kez girme hakkınız bulunur. Sınav döneminde sınava girmeyen aday 1 hakkını kullanmış sayılır.

Ancak adayın sınav gününde sınava giremeyeceğini belgeler nitelikte “yatakta tedavi gerektiren doktor raporu” varsa kendisine tanımlanan sınav haklarını bitirdikten sonra girmediği sınav için kendisine 1 hak daha tanımlanır.

Son sınav hakkında da başarılı olamayan ve sınav hakkı biten adayların dosyaları MEB tarafından iptal edildiği için tekrar bir Motorlu Taşıt Sürücü Kursu’na müracaat ederek kayıt yaptırmaları gerekir.

 

Sınav komisyon üyeleri kimlerden oluşur?

İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından, sınav yapma yeterliliği olan öğretmenlerden oluşur.

 

İlkokul mezunları ehliyet alabilmek için sürücü kursuna kayıt yaptırabilir mi?

Evet. Tüm ilkokul mezunları ve 2.kademe okur yazar belgesine sahip olan kişiler de ehliyet alabilmek için sürücü kurslarına kayıt yaptırabilirler.

 

Herhangi bir sınavdan kaldığım taktirde kayıtlı olduğum sürücü kursuna ek bir ücret öder miyim?

Teorik sınavdan kaldığınız durumda kayıtlı olduğunuz sürücü kursuna ek bir ödeme yapmazsınız. Bir sonraki teorik sınava katılabilmek için anlaşmalı bankalar aracılığı ile Teorik sınav harcı ödersiniz. (90 TL.dir.)

Ancak uygulama sınavında, kaldığınız yada girmediğiniz durumda yönetmelik gereği  2 ders “Başarısız Aday Eğitimi” alarak 2 ek ders ücreti ve sınav giriş belgesi ücreti ödemeniz gerekecektir. Uygulama sınavında her kalınan sınav için bu uygulama geçerlidir.

( 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, 1 direksiyon dersi ücreti 95 TL.’dir.)

(Sınav giriş belgesi ücreti 120 TL.dir.)

 

Sürücü sertifikamı aldıktan sonra belgemi ne kadar süre içerisinde ehliyete dönüştürmem gerekir?

Sertifikanızı ehliyete dönüştürme süreniz, belgenizdeki "Sertifika Tarihi" kısmında yazan tarihten itibaren 2 yıldır. Bu süre zarfında ehliyete dönüştürülmeyen sertifikalar geçersiz sayılır.

 

Src belgesi nedir? Src belgesi nereden alınır ?
Src belgesi karayollarında uluslararası veya şehirlerarası yolcu veya yük taşımacılığı yapacak olanların alması gereken Mesleki Yeterlilik Belgesidir. Src belgesi bu belgeyi vermek için Ulaştırma Bakanlığından yetki belgesi almış kurumlardan alınabilir. 

 

Uygulama sınavında başarılı oldum. Ehliyetimi alabilmek için ne yapmam gerekir?

Uygulama sınavında başarılı olan adayların sertifikaları kayıtlı oldukları sürücü kursu tarafından basılarak önce kurum müdürüne imzalatılır. Ardından İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilerek gerekli kontrollerin ve kayıtların yapılması ile birlikte ilgili birimlerin imzasına sunulur. İmzalanan sertifikalar sürücü kursuna iade edilir. 

Kayıtlı olduğunuz sürücü kursu, kayıt olduğunuz esnada sizden aldığı evrakların birer fotokopisini arşivinde saklamak üzere alır. Evraklarınızın asıllarını ve sertifikanızı, sertifika dosyanıza koyar. Sertifika dosyanızı size teslim eder.

Dosyanızı aldıktan sonra istediğiniz sertifika sınıfına göre ehliyet harcınızı ve değerli kağıt bedelini (kart parası) anlaşmalı bankalara yatırmanız gerekir. Ardından web sitemizden de ulaşabileceğiniz https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden randevu almanız, randevu günü ve saatinde evraklarınızı Nüfus Müdürlüğüne şahsen teslim etmeniz gerekmektedir. Belgelerinizi teslim ettiğinizde size 15 gün süre ile geçerli "geçici sürücü belgesi" verilecektir. Bu belge ile 15 gün süreyle araç kullanabilirsiniz. Ehliyetiniz Nüfus Müdürlüğü tarafından, evraklarınızı teslim ettiğiniz esnada beyan ettiğiniz adresinize posta yolu ile gönderilecektir.

Dikkat: Randevu alımı aşamasında mutlaka geçerli bir mail adresinizin olması gerekiyor. Bu mail adresine onay bildirimi ve referans numaranız gönderilecektir.

 

2020 yılı Ehliyet Harç Ücretleri Ne Kadardır?

EHLİYET SINIFI HARÇ MİKTARI DEĞ.KAĞ.BEDELİ TRAFİK VAKFI PAYI         TOPLAM

B

751,70 TL.         

      200 TL. 37 TL.

     988,70 TL.    

 

A, A1, A2

 

249,30 TL.

      200 TL. 37 TL. 486,30 TL.

 

C, D

 

1254,20 TL. 200 TL. 37 TL. 1491,20 TL.

 

F

 

249,30 TL. 200 TL. 37 TL. 486,30 TL.

 

 

Harç ücreti ve sürücü belgesi kartı ücreti anlaşmalı bankalar vasıtasıyla yatırılmaktadır. Nüfus Müdürlüğünden almış olduğunuz randevuya giderken, ödemelerinizin dekontlarını da sertifika dosyanıza koymanız gerekmektedir. 

HARÇ ÜCRETİ+DEĞERLİ KAĞIT+HİZMET BEDELİ ŞEKLİNDE ÖDEMELER BANKA ARACILIĞIYLA YAPILABİLMEKTEDİR. NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE HERHANGİ BİR ÖDEME YAPILMAYACAKTIR. 

 

Uygulama sınavında başarılı oldum ve ehliyet almaya hak kazandım. Benim yerime başka biri Nüfus Müdürlüğüne giderek evraklarımı teslim edip işlemlerimi takip edebilir mi?

Sürücü kursundan almış olduğunuz sertifikanızı ehliyete dönüştürebilmeniz için gerekli işlemleri yaptıktan ve https://randevu.nvi.gov.tr randevu sisteminden, geçerli bir mail adresi ile randevu aldıktan sonra kimliğiniz ve sertifika dosyanız ile birlikte şahsen müracaat etmeniz gerekmektedir. Bir yakınınız yada vekalet eden kişilerin müracaatları kabul edilmez.

 

Sürücü belgemi sadece sertifikamı aldığım sürücü kursunun bulunduğu ilçede mi ehliyete dönüştürebilirim?

Sürücü kursundan almış olduğunuz sertifikanızı, gerekli işlemleri yaptıktan sonra https://randevu.nvi.gov.tr/ randevu sisteminden geçerli bir mail adresi ile istediğiniz il ve ilçeden randevu alarak ehliyete dönüştürebilirsiniz. Sadece sertifikanızı aldığınız ilçeden ehliyete dönüştürmek gibi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

 

Sürücü belgemi (Ehliyetimi) kaybettim / yıprandı. Tekrar çıkartabilmek için neler yapmam gerekir?

 1.      Dilekçe

 2.      Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

 3.      Sürücü Sağlık Raporu

 4.      2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)

 5.      Zayi değilse mevcut sürücü belgesi

 6.      Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz

 NOT: Dış temsilciliklerimizde sürücü belgesi yenileme müracaatları alınmamakta olup, müracaatların mutlaka trafik tescil kuruluşlarına şahsen yapılması gerekmektedir.

Gerekli evraklarınızı tamamladıktan sonra https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden işlem türü “Eski sürücü belgesi yenileme – Fark” seçilerek randevu alınması gerekmektedir.

 

Farklı bir ülkeden sürücü belgesi aldım. Sürücü belgemi ülkemiz sürücü belgesine dönüştürebilmek için ne yapmalıyım?

1.      Yabancı sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi

2.      Noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi

 3.      Sürücü belgesi dosyası

 4.      Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

 5.      Sürücü sağlık raporu

6.      Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz

7.      2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)

8.      Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

9.      Öğrenim Belgesi

NOT: Karayolu Trafiği Konvansiyonuna taraf olmayan ve sürücü belgelerinin karşılıklı olarak tanınması ve değişimine ilişkin ikili anlaşmamız bulunmayan ülkelerden alınan yabancı sürücü belgeleri ülkemiz sürücü belgesi ile tebdil edilemez.

Gerekli evraklarınızı tamamladıktan sonra https://randevu.nvi.gov.tr/  adresinden işlem türü “Tebdil – Yabancı belge dönüştürme” seçeneğinden randevu alınmanız gerekmektedir.

 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Farklı bir ülkeden sürücü belgesi aldım. Bu sürücü belgemle Türkiye’de araç kullanmamın koşulları nelerdir?

1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla 1 yıl süreyle araç kullanılabilir.

2) Altı aydan fazla ülkemizde bulunanların, araç kullanırken sürücü belgelerinin dış temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış Türkçe tercümelerini sürücü belgesi ile birlikte yanlarında bulundurmaları zorunludur.

3) Bir yılın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.

 

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı değilim. Farklı bir ülkeden sürücü belgesi aldım. Bu sürücü belgemle Türkiye’de araç kullanmamın koşulları nelerdir?

1) Dış ülkelerden alınan sürücü belgeleri ile ülkemize giriş yapıldığı tarihten itibaren en fazla altı ay süreyle araç kullanılabilir.

 2) Altı ayın sonunda ülkemizde araç kullanılabilmesi için dış ülkelerden alınan sürücü belgelerinin ülkemiz sürücü belgesi ile değiştirilmesi zorunludur.

 

Eski tip sürücü belgesi sahibiyim. Yeni tip sürücü belgesi almak için ne yapmalıyım?

1.      Eski sürücü belgesi

2.      Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği

3.      Sürücü sağlık raporu

4.      15 TL (13 TL değerli kağıt bedeli, 2 TL vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz

5.      2 adet fotoğraf (5x6 ebadında arka fon beyaz olacak şekilde biyometrik vesikalık fotoğraf)

6.      Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan.

Gerekli evraklarınızı tamamladıktan sonra https://randevu.nvi.gov.tr  adresinden işlem türü “Eski sürücü belgesi yenileme – Fark” seçeneğinden randevu alınmanız gerekmektedir.

 

Eski tip sürücü belgesi sahibiyim. Değiştirme işlemleri için son tarih nedir?

Eski tip sürücü belgelerinin değiştirme işlemleri 01/01/2016 tarihinden 31/12/2022 tarihine kadar tamamlanacaktır.

 

Yeni yasaya göre sürücü belgemin geçerlilik süresi ne kadardır?

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl,

C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir.
 

Alkollü araç kullanmaktan dolayı geçici süre alınan sürücü belgesini süre bitiminde almak için yapılacak işlemler ile geçici süre alındığı süre içerisinde araç kullanılması durumunda ne gibi işlem yapıldığı hakkında bilgi. 

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun “Alkollü içki, uyuşturucu veya keyif verici maddelerin etkisi altında araç sürme yasağı” başlıklı 48’ inci maddesinde; Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri almış olan sürücüler ile alkollü olan sürücülerin karayolunda araç sürmeleri yasaktır.

Uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanılmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla, kollukça teknik cihazlar kullanılır.

Yapılan tespit sonucunda, 0.50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında, fiili bir suç oluştursa bile, 800 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi altı ay süreyle geri alınır. Hususi otomobil dışındaki araçları alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0.21 olarak uygulanır.  Alkollü olarak araç kullanma nedeniyle sürücü belgesi geri alınan kişiye, son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde; ikinci defasında 1.003 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgeleri iki yıl süreyle, üç veya üçten fazlasında ise, 1.609 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgeleri her seferinde beşer yıl süreyle geri alınır.  Sürücü belgelerinin herhangi bir nedenle geçici olarak geri alınmış olması hâlinde belirtilen süreler, geçici alma süresinin bitiminde başlar.

CEZA MİKTARI %25 iNDİRİM CEZA PUANI

EHLİYETE EL KOYMA

SÜRESİ

1. DEFA    1228 TL. 921 TL. 20 CEZA PUANI 6 AY
2. DEFA    1539 TL.  1154,25 TL. 20 CEZA PUANI 2 YIL
3. DEFA    2473 TL. 1854,75 TL. 20 CEZA PUANI 5 YIL

Alkollü olarak araç kullanması nedeniyle son ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde sürücü belgeleri ikinci defa geri alınan sürücüler Sağlık Bakanlığınca, usul ve esasları İçişleri, Millî Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca çıkarılacak yönetmelikte gösterilen sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine; üç veya üçten fazla geri alınan sürücüler ise psiko-teknik değerlendirmeye ve psikiyatri uzmanının muayenesine tabi tutulurlar.

Yapılan tespit sonucunda 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen ve 2918 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre işlem yapılan sürücüler, haklarında ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 179 uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine göre adli işlem yapılmak üzere mahalli zabıtaya teslim edilir.

1,00 promilin altında alkollü olmasına rağmen, alkolün etkisiyle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek durumda olduğu tutanakla tespit edilen sürücü, hakkında ayrıca 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 179 uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine göre adli işlem yapılmak üzere mahalli zabıtaya teslim edilir. Hükümleri yer almaktadır.

Sürücü belgelerinin geçici geri alma işlemleri bu Kanun’un 6’ncı maddesinde sayılan görevliler tarafından yapılır.

Bu madde hükümlerine göre geri alınan sürücü belgesinin iade edilebilmesi için; ilgili kişi hakkında trafik kurallarına aykırılık dolayısıyla bu Kanun hükümlerine göre verilmiş olan idari para cezalarının tamamının tahsil edilmiş olması; uyuşturucu veya uyarıcı madde alması nedeniyle sürücü belgesi geri alınanların ayrıca sürücü olmasında sakınca bulunmadığına dair resmi sağlık kurumlarından alınmış sağlık kurulu raporunun ibraz edilmesi şarttır. .”

 Ayrıca, bu süre zarfında araç sürücülerin araç kullanması yasaktır. Araç kullandığı tespit edilmesi halinde ise aynı Kanun’un “Sürücü belgesi alma zorunluluğu” başlıklı 36’ncı maddesinde; “Motorlu araçların, sürücü belgesi sahibi olmayan kişiler tarafından karayollarında sürülmesi ve sürülmesine izin verilmesi yasaktır. 

Buna göre;

a) Sürücü belgesi olmayanların,

b) Mahkemelerce veya Cumhuriyet savcılıklarınca ya da bu Kanunda belirtilen yetkililerce sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbiren geri alınanların,

c) Sürücü belgesi iptal edilenlerin,

araç kullanarak trafiğe çıktıklarının tespiti hâlinde, bu kişilere 1.609 Türk Lirası idari para cezası verilir. Ayrıca, aracın sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin veren araç sahibine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası verilir.” Hükümleri yer almaktadır. 

 

Stajyer Ehliyet Nedir? 

1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan stajyer ehliyet  stajyer sürücülerin ehliyetlerine verilen isimdir.

Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü adayının 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşmaması gerekmektedir. Eğer sürücü bu ceza puanına ulaşırsa ehliyetine el koyulacak / iptal edilecek ve psikolojik durumunun tespit edilmesi için psikoteknik testine girecektir. Bu testten başarıyla geçen sürücülerin ehliyet kursuna tekrar başvuru yapması ve tekrar ehliyet alması gerekecektir.

Trafikte Ceza Alınmasına Sebep Olan Durumlardan bazıları;

20 Ceza Puanı

  • Alkollü araç kullanırken ilk kez yakalanmak
  • Alkollü araç kullanırken ikinci kez yakalanmak
  • Yönetmeliğe aykırı plaka takmak 
  • Plakasız trafiğe çıkmak 
  • Sahte plaka takmak 
  • Yasak alanda sollama yapmak
  • Takip mesafesine uymamak Kavşaklarda yavaşlamamak ve kavşak kurallarına uymamak 
  • Araç üzerinde bulunan her türlü ekipmanın çalışmaması
  • Bulunduğu şeritte yolun hız durumuna uygun olmayacak şekilde araç sürmek, sol şeridi gereksiz yere sürekli ihlal etmek, hatalı sollama yapmak
     


15 Ceza Puanı

  • Plakaların okunmasını engelleyecek hareketlerde bulunmak
  • Emniyet kemeri takmamak
  • Hız sınırı tabelasının bulunduğu yerlerde hız sınırını %10-30 aşmak
  • Hız sınırını %50 aşmak
  • Uzağı gösteren ışıkları gereksiz yere uzun süreli yakmak
  • Sis lambalarını gereksiz yakmak



10 Ceza Puanı

  • Sürüş sırasında cep telefonu kullanmak 
  • Taşıma sınırının üstünde yolcu taşımak
  • Aracın muayene süresi geçtikten sonra trafik polisi tarafından yakalanmak
  • Araçların cinsine göre araçlarda bulundurulması zorunlu olan ekipmanları araçlarda bulundurmamak
  • Araç üzerinde teknik bir değişiklik yapılması durumunda bu durumu bildirilmemek
  • Araçta yüksek seste müzik dinlemek
  • Seyir halindeyken araçtan çöp atmak:
  • Hız sınırını %10-30 aşmak
  • Ruhsat (trafik tescil belgesi, trafik belgesi ve plaka) olmaksızın trafiğe çıkmak