Stajyer Ehliyet Yönetmeliği 01 Ocak 2016' da yürürlüğe girdi!
Ömür boyu ehliyet dönemi kapandı!
Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ömür boyu ehliyet dönemini kapattı. Ehliyetler sınıfına göre 5 ile 10 yılda bir yenilenecek. Yeni ehliyet alma daha da zorlaşacak.
Stajyer Ehliyet Nedir?
01 Ocak 2016 tarihi itibari ile ehliyet alanlar 2 yıl boyunca stajyer sürücü olacaklar ve bu sürede 75 ceza puanına ulaşırlarsa ehliyetlerine el konulacak. 2 yıl için 75 ceza puanı belirlenirken, yıllık 50 ceza puanını dolduranların da ehliyetleri iptal edilecek. 3 kez üst üste kırmızı ışık ihlali, hız sınırı ihlali ve alkollü araç kullanma gibi durumlarda ehliyetler iptal edilecek ve sürücü adayının yeniden kursa kayıt olup stajyer ehliyet sürecini yaşaması gerekecek. Bunun yanında sürücü adayı psikolojik durumunun kontrolü için psikoteknik testine girmek durumunda kalacaktır. Psikoteknik belgesi aldıktan sonra da sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet almak zorunda kalacak.
Stajyer Ehliyetini Kaybetmeye Sebep Olacak Hatalar
1. Kırmızı ışıkta geçmek: 20 ceza puanı
2. Yasaklı yere park etmek: 20 ceza puanı
3. Yaya geçidinde yayalara yol vermemek: 20 ceza puanı
4. Şerit değiştirirken kuralları ihlal etmek: 20 ceza puanı
5. Emniyet kemeri takmamak: 15 ceza puanı
6. Trafikte cep telefonu ile konuşmak: 10 ceza puanı
7. Hız sınırını aşmak: 10 ceza puanı
8. Muayene edilmemiş araç kullanmak: 10 ceza puanı
Stajyer sürücü belgesi iptal edilip tekrar almak isteyenlerin, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı tarafından muayene edilerek olumlu rapor almaları da gerekecek. İkinci defa iptal olursa, yine aynı hükümler uygulanacak.
İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğin sürücü kurslarına ilk defa başvuracaklar için 2 yıllık stajyerlik şartı getirdiğini söyledi.
Sürücü kursuna başvuran, yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olan kursiyerin, 2 yıl süreyle stajyer sayılacağını ifade eden Tekin, adayın bu sürede 75 ceza puan hakkı olacağını bildirdi.
Tekin, bu sürede ceza puan hakkını dolduran adayın geçici ehliyetinin iptal edileceğini belirterek, bu kişilerin, ehliyet almak için yeniden sürücü kursuna müracaat etmesi gerektiğini kaydetti.
İSKEF Başkanı Murat Tekin, stajyer ehliyete geçiş, ehliyetlerin değiştirilmesi ve yeni ehliyetlerin verilmesi uygulamasına 1 Ocak 2016'da geçildiğini belirtti.
Tekin, "Adaylar, direksiyon aşamalarını geçtikten sonra 2 yıl boyunca staja tabi tutulacak. Aday, 0,20 promil alkollü yakalanması, kırmızı ışığı ihlal etmesi, sağa dönüşlerde yayaya yol verme kuralını üç kez ihlal etmesi halinde 75 ceza puanını doldurmuş olacak. 75 ceza puanını doldurduğu için ehliyeti alınacak olan kişi, ehliyet almak için tekrar sürücü kursuna müracaat edecek. Aday, kurstan önce de psikoteknik testine tabi tutulacak" bilgisini verdi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, stajyer sürücülerin yanlarında aileden ehliyetli birinin bulunması gibi bir zorunluluk bulunmadığını belirterek, "Bu nedenle, vatandaşların stajyerlik sürecini kabus gibi algılayarak telaşa kapılmamaları gerekiyor" dedi.
Stajyerlerin yanlarında ehliyetli istenmiyor
Yelkenci, kamuoyunda, stajyerlik döneminde sürücülerin, Almanya, Avusturya gibi ülkelerdeki gibi stajyer sürücülerin yanlarında ehliyetli birinin bulunması zorunluluğunun Türkiye'de de uygulanacağı gibi yanlış bir algının bulunduğunu vurguladı. Avrupa Birliği sürücü eğitimi ve sınav süreçlerinin değerlendirilmesi projesi kapsamında bu ülkelerdeki uygulamaların görüşüldüğünü, ancak bunun mevzuata getirilmediğini bildiren Yelkenci, şöyle devam etti:
"Dolayısıyla uygulamada, stajyer sürücülerin yanlarında aileden ehliyetli birinin bulunması gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Bu nedenle, vatandaşların stajyerlik sürecini kabus gibi algılayarak telaşa kapılmamaları gerekiyor. Yönetmelikle getirilen alkollü araç kullanmamak, kırmızı ışıkta geçmemek, yaya üstünlüğü ve hız sınırı kurallarının ihlalleri ise zaten bir sürücünün yapmaması gerekenler. Öyle bir algı oluşturuluyor ki sanki stajyerlik döneminde bu kuralları ihlal edemeyecek ancak stajyerlik dönemini geçtiği zaman bu kurallar artık geçerli olmayacak. Böyle bir şey yok."